Uusi rahapelijärjestelmä Suomeen 2027

Suomen hallitus on esittänyt eduskunnalle uuden rahapelijärjestelmän, jossa rahapelitoiminta olisi luvanvaraista. Rahapelejä voisi toimeenpanna yksinoikeustoimiluvan tai rahapelitoimiluvan nojalla. Peliohjelmistojen toimittamiseen tarvittaisiin peliohjelmistotoimilupa. Luvan haltijoiden tulee käyttää vain luvan saaneiden toimittajien ohjelmistoja.

Toimilupamenettely

Lupia myönnettäisiin hakemusmenettelyn kautta. Yksinoikeustoimilupa olisi voimassa 10 vuotta, rahapelitoimilupa ja peliohjelmistotoimilupa enintään 5 vuotta. Luvan haltijan on suoritettava valtiolle korvaus.

Pelaajien rekisteröinti

Lakiin sisältyisi pelaajien rekisteröintiä ja tunnistautumista koskevat säännökset. Lisäksi säädettäisiin ikärajoista, pelitilin kautta pelaamisesta ja peliestoista. Markkinointia ja sponsorointia koskevat säännökset rajoittaisivat mainontaa ja suojelisivat haavoittuvia ryhmiä.

Valvontaviranomainen

Valvontaviranomaiselle annettaisiin monipuoliset toimivaltuudet. Toimiluvanhaltijoilta perittäisiin vuosittainen valvontamaksu. Lainvastaiseen toimintaan puututtaisiin hallinnollisilla seuraamuksilla, kuten markkinointikielto ja toimiluvan peruutus.

Sosiaali- ja terveysministeriö

Ministeriö seuraisi ja arvioisi rahapelien aiheuttamia haittoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toimeenpanisi näitä tehtäviä. Rahapelihaittojen ehkäisyyn myönnettäisiin valtionavustusta.

Lakimuutokset

Toimilupajärjestelmään siirtyminen edellyttäisi muutoksia arpajaislakiin, arpajaisverolakiin, tuloverolakiin ja rikoslakiin. Esitys liittyy valtion vuoden 2026 talousarvioon, ja lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2027.

Markkinointi ja sponsorointi

Laki rajoittaisi rahapelien markkinointia ja sponsorointia. Markkinointi olisi sallittua vain toimiluvanhaltijoille ja heidän laillisille rahapeleilleen. Sponsorointia ei saa kohdistaa alaikäisiin tai heidän tapahtumiinsa.

Valvontamaksu

Toimiluvanhaltijat maksaisivat vuosittain valvontamaksun valvontaviranomaiselle. Maksun suuruus riippuisi luvan tyypistä ja rahapelien tuotosta. Ensimmäisen vuoden valvontamaksu perustuisi arvioituun tuottoon ja tarkistettaisiin tilinpäätöksen perusteella.

Yleiset säännökset

Rahapelejä saisivat toimeenpanna vain luvan saaneet henkilöt tai yritykset. Peliohjelmistoja voisi toimittaa vain peliohjelmistotoimiluvan haltija. Yksinoikeustoimiluvan haltijan on suoritettava valtiolle korvaus luvasta.

Pelikatteet ja maksut

Valvontamaksut määräytyisivät pelikatteiden perusteella. Pelikatteella tarkoitetaan rahapanosten ja pelaajille maksettujen voittojen erotusta. Uusien toimiluvanhaltijoiden tulee maksaa ensimmäisen vuoden aikana perusmaksu, joka tarkistetaan tilinpäätöksen perusteella.

Jätä kommentti